2011 m. lapkričio 24 d., ketvirtadienis

Netinklinio Kino teatro vystymas

Perskaitęs "Kauno dienos" straipsnį „Romuva“ vis bando atgimti, noriu pasidalinti keletu minčių link tolimesnio Kino teatro vystymosi.

Norint sėkmingai žygiuoti toliau, reikia išsiaiškinti priešistorę, kodėl kino teatras Romuva nutraukė savo veiklą. Romuva buvo priversta užsidaryti, kai Kaune atsidarė du nauji kino kompleksai Cinamon (2005m. gale) ir Forum Cinemas (2007 pradžioje). Šie kompleksai galėjo pasiūlyti patogias parkavimo aikšteles, daug priedų prie filmo, daugiau ir naujesnių filmų. Be to Forum Cinemas, atsidarė kokiu kilometro atstumu nuo Romuvos kino teatro. Romuva, siūlanti tą pačią filmų pasiūlą, kaip ir visi kiti kino kompleksai, bet su kuklesne infrastruktūra, nebenešė savininkui pelno ir natūraliai buvo atsisakyta šios veiklos.

Po kelerių metų, savivaldybės dėka, Romuva vėl pamažu pradeda tęsti tikrąją savo funkciją - būti teatru. Buvo parodyta keletas lietuviškų filmų premjerų, savaitgaliais rodomi filmai, planuojami koncertai ir teatro vaidinimai. Tačiau ar tai leis susidaryti tai kritinei masei, kuri išjudintų ir leistų įgauti pagreitį tolimesniam sėkmingam gyvavimui?

Pradinis atspirties taškas turėtų būti kompetentingo programų vadovo (gal net kino teatro direktoriaus) pasirinkimas/pasisamdymas. Reikalingas stiprus filmų programų ir renginių užtaisas iš profesionalų (Kauno kino festivalio, Scanoramos, Kino pavasaro organizatoriai, kino kritikai ar kt). Šioje vietoje, manau, negalima taupyti, nes konkurencija yra labai didelė ir blaškytis ar bandyti kažką naujo negalima.

Antras žingsnis - gretutinio nuolatinio operatoriaus įsileidimas. Tai yra, šiose patalpose reikėtų atrasti vietos ir išnuomoti nuolat veikiančiai kavinei ar restoranui. Strategiškai patogi vieta, galimas nemažas skverelis lauko kavinei. Nauda - mažesni mokesčiai, visada gyva erdvė, įplaukos už nuomą, generuojamas žmonių skaičius.

Kiti pasiūlymai - bendradarbiavimas su fotografų organizacijomis, galerijomis, parodų rengimas fojė erdvėse. Bendrų projektų vykdymas su panašaus pobūdžio Vilniaus "Pasakos" ir "Skalvijos" kino teatrais.

Nežinau, kaip sudėtingai tai galėtų būti įgyvendinama, bet jei daroma, tai geriau iškart gerai ir stipriai - su užtikrintu tikslinės auditorijos sudominimu.

1 komentaras: