2011 m. gruodžio 13 d., antradienis

Kada neverta pradėti vystyti smulkiojo verslo?

Labai subjektyvios mintys apie tai, kada neturėtų būtų kuriamas smulkus/šeimos/ar kitoks mažas verslas.

Jei verslas kuriamas tik dėl pinigų. Šiuo atveju dėmesys yra nukreipiamas ne į siūlomos paslaugos/produkto kokybiškumą, o į didesnį pinigų srautą, dažnu atveju bet kokia kaina. Kad ir kaip skambėtų banaliai, bet pinigai turėtų būti šalutinis efektas.
Vykdome mėgstamą veiklą, ja domimės, dalinamės patirtimi, bei suteikiame klientams paslaugą. Manau, tai yra mažojo verslo esmė. (Pavyzdžiui: sūrių gaminimas, vynuogynas ir vyndarystė, fotografavimas, dizaino kūrimas, konsultavimas, mokymas ir t.t. - visa tai, kas Jums patinka).

Jei nėra skaičiavimų. Nepaisant to, kad verslas turėtų būti kuriamas ne dėl pinigų, skaičiavimai yra kita būtinoji sąlyga (Juk nenori, kad vien dėl neapsižiūrėjimo amatas net ir prie optimalių pardavimų neštų minusą). Bendruoju atveju tai yra verslo planas su visais iš jo išplaukiančiais skaičiavimais, įvertinimais ir aprašymais. Verslo plano rašymo pavyzdžių bei patarimų lengvai galima surasti internete.

Diletantiškumas. Tai yra susiję ir su aukščiau išsakytomis mintimis, bet ši savybė svarbi. Neturint patirties, bet noro - pradžiai galima užsiimti kaip hobiu, lankyti atitinkamus mokymus, mokslus, kreiptis pas savo srities specialistus. Jei darote, bet esate mėgėjas - būsimiems klientams pabrėžkite, kad esate tik pradedantysis, todėl paslaugos bus suteiktos nemokamai ar už simbolinį mokestį.
Bet kokiu atveju visada pasakykite, ką jūs suteiksite - nereikia suteikti bereikalingų iliuzijų - turi būti aiškiai apibrėžtas darbo rezultatas. Tai gali būti ir pigiausias savo srityje pasiūlymas, bet įvardytos jo kitokios savybės, nei brangesnių konkurentų (kodėl jis toks yra). Juk ne visiems reikalinga aukščiausia klasė, bet būtina tai įvardyti prieš parduodant.

    2 komentarai:

    1. Todėl ir naudingos verslo konsultacijos prieš pradedant vystyti verslą.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Verslo valdymo sprendimai aktualu tiek smulkiam verslui, tiek vidutiniui verslui. Todėl pritariu, kad be iššimčių verta domėtis tuo prieš pradedant vystyti verslą.

      AtsakytiPanaikinti